Make your own free website on Tripod.com

Drugovi,

24. septembra 2000. godine odrzani su izbori za oba vec Savezne Skupstine (Vece gradjana i Vece republika), pokrajnski izbori za skupstinu AP Vojvodine i lokalni izbori za skupstine opstina u R Srbiji. SKOJ je dao oko 1/3 kandidata na listama NKPJ.

Na izborima za Vece Gradjana NKPJ je u 13 izbornih jedinica (od 27 na koliko je podeljna SRJ) osvojila 37541 glas. Smatramo da broj glasova daleko veci ali je to sada nemoguce proveriti jer su pristalice DOS unistile listice prilikom paljenja zdanja Savezne Skupstine 5.10.2000.

Nasi kandidati i aktivisti su tokom izborne kampanje bili izlozeni stalnim pritiscima od strane vlasti i 'demokratske' opozicije. Izborne komisije, koje su sacinjavali predstavnici levih i desnih burzoaskih partija, uskracivali su materijale koje su bili duzni da nam izdaju (npr. formulare za podnosenje potpisa). Raznim mahinacijama spreceni smo da ucestvujemo na izborima za Vece Republika cime smo uskraceni za brojne nastupe na medijima.

Na izborima za Pokrajnsko vece Vojvodine NKPJ je osvojio oko 15000 glasova (jos nismo prikupili tacne podatke) i dobili pravo na jedno poslanicko mesto, medjutim, odjednom se pojavilo jos 40 glasova koji su promenili odnos u korist kandidata koalicije SPS-JUL.

Na lokalnim izborima NKPJ je osvojio 12 poslanickih mesta.

NKPJ je ukupno imala 35 minuta za predstavljanje svojih kandaidata i programa drzavnog radija i televizije, dok je pristup lokalnim medijima, koji su uglavnom pod kontrolom lokalnih lidera SPS, JUL i DOS-a, bio potpuno onemogucen.

Kada se uzmu u obzir uslovi pod kojima su NKPJ i SKOJ ucestvovali na izborima, postignuti rezultati su ocenjeni kao odlicni.

Sekretarijat SKOJ za informisanje