Make your own free website on Tripod.com

 

Savez komunisticke omladine Jugoslavije (SKOJ), obnovljen je 25. januara 1992. god. u Beogradu. Nas Savez je nastavljac revolucionarnih i slobodarskih tradicija nekadasnjeg SKOJ-a, koji je ukinut 1948. godine. SKOJ je omladinska organizacija Nove komunisticke partije Jugoslavije (NKPJ), jedine marksisticko-lenjinisticke partije u SR Jugoslaviji i na prostoru nekadasnje SFR Jugoslavije. Clanovi SKOJ-a cine trecinu clanstva NKPJ. SKOJ je jedina omladinska organizacija sa ovih prostora, uclanjena u Svetsku federaciju demokratske omladine (SFDO), cije je sediste u Budimpesti. SFDO je naslednik nekadasnje komunisticke omladinske internacionale (KOI), a u clanstvo ove organizacije nas Savez je primljen na predlog komunisticke omladine Grcke (KNE). SKOJ je integralni deo medjunarodnog omladinskog komunistickog pokreta. Nas Savez odrzava intenzivne kontakte sa preko 70 komunistickih omladinskih organizacija iz sveta. Delegacije SKOJ-a su u tri navrata bile gosti komunisticke omladine Grcke. Nasa delegacija ucestvovala je i na XIV svetskom festivalu omladine i studenata odrzanom u Havani na Kubi.

Predstavnici mnogih komunistickih omladinskih organizacija su bili u poseti SKOJ-u (iz Rusije, Grcke, Italije, Belgije...). Takodje, imamo odlicnu saradnju sa grckim studentima koji studiraju u Beogradu. Na domacoj politickoj sceni, SKOJ je usamljen u svojoj borbi za autenticni socijalizam (ne racunajuci NKPJ). Otvoreni smo za saradnju sa svim progresivnim omladinskim organizacijama tamo gde je saradnja moguca. SKOJ legalno deluje u SR Jugoslaviji, Sloveniji, Republici Srpskoj, BJR Makedoniji. U Hrvatskoj i Muslimansko - Hrvatskoj federaciji, nas Savez je ilegalan. Mi ne priznajemo razbijanje druge Jugoslavije i zbog toga delujemo u svim oblastima nase zemlje. S obzirom da u SR Jugoslaviji SKOJ ima status politicke organizacije (registrovan je kod nadleznih drzavnih organa), aktivno je ucestvovao u medijskoj predizbornoj kampanji na saveznim i republickim izborima, agitujuci i propagirajuci NKPJ. Do sada smo organizovali veliki broj manifestacija, kao sto su mitinzi solidarnosti sa Kubom, DNR Korejom, Irakom, Kurdima, Albanskim komunistima, zatim skup posvecen godisnjici ubistva Ce Gevare...

Clanovi SKOJ-a na Beogradskom Univerzitetu inicirali su stavaranje studenske komunisticke organizacije (SKO) koja pruza aktivan otpor reakcionarnim studentskim frakcijama. I pored totalne medijske blokade, stravicne antikomunisticke histerije i nedostatka finansijskih sredstava, nase snage jacaju svakim danom. Zbog toga pozivamo sve mlade radnike, nezaposlene, studente i djake da pristupe Savezu komunisticke omladine Jugoslavije, i da zajednickim snagama povedemo borbu za socijalizam i obnovu Jugoslavije.